Tåkesyn – derfor må du få det undersøkt så raskt som mulig

Av akutte synsforstyrrelser er tåkesyn ett av de vanligste. Noen snakker om tåkesyn når synet gradvis har blitt uklart over tid. Optometrister bruker det helst når pasienter i løpet av kort tid har hatt dramatisk forverring av synet på bare ett av øynene.

 

Noen beskriver det som uklart syn, andre som tåke lik hinnen på et tomt melkeglass.

Tåkesyn kan føles som om du ser verden gejnnom et tomt melkeglass.
Noen beskriver tåkesyn som hinnen på et tomt melkeglass. Ved plutselige endringer i synet er det viktig å komme seg raskt til undersøkelse.

 

Hvorfor har jeg fått tåkesyn?

Grunnen til at tåkesyn er blant de vanligste forstyrrelsene er at det er et symptom på mange ulike diagnoser. Alt fra endret brillestyrke, grå stær og forkalkninger til infeksjoner eller blodpropp bak i øyet.

– Når synet forstyrres på den måten handler det gjerne om macula. Det sentrale området på netthinnen, gjerne kalt den gule flekken, som regulerer skarpsynet, sier optometrist Eric Parissi ved Lavista Synssenter på Lillestrøm.

 

Macula er den delen av netthinnen som styrer skarpsynet. Blir den forstyrret kan det gi tåkesyn.

Plutselig tåkesyn har ofte sammenheng med macula, en liten gul flekk på netthinna som styrer skarpsynet. Bildet er laget av NIH National Eye Institute.

Blodpropper

– Og om det oppstår brått har det ofte med blodårene bak i øyet å gjøre. Det kan være en væskelekkasje, eller en blodpropp.

Han sier blodpropper i øyet det ofte er ufarlige, men i visse tilfeller kan de være veldig skadelig om de ikke behandles raskt.

– Det kommer an på om proppen sitter i en åre som tilfører blod, eller en som drenerer det, og det kommer an på hvilken del av øyet som er rammet.

 

Synsnerven

Tåkesyn kan også komme av forstyrrelser på synsnerven. Den går fra bakerst i øyet og bakover i hjernen. Infeksjoner som syfillis, borreliose og katteklorsyke kan forstyrre nerven og gi tåkesyn. Det samme kan hjernesvulster som presser på nerven.

– Det er heldigvis sjelden snakk om svulst, men det er viktig å undersøke for å være sikker.

 

Grå stær

Grå stær gjør at øyelinsen blir uklar.

– Om tåkesynet skyldes grå stær er det gode nyheter. Grå stær er ikke farlig, det skader ikke øyet og er veldig lett å behandle.

 

Undersøkelsen

Slik undersøker han pasienter med tåkesyn:

  1. Prat

Vi starter alltid med å høre hva som har skjedd. Hvor plutselig tåkesynet satte inn, om det er noen kjente sykdommer som kan være årsak, og om noe har skjedd i forkant. Alt som kan gi oss hint og indikasjoner på årsak.

 

  1. Synstest

– Deretter må vi undersøke hvor dårlig du faktisk ser. Vi går gjennom en synstest lik den de fleste har vært igjennom. Da får vi også sjekket at det ikke dreier seg om en uvanlig brå endring av brillebehov. Eller, som av og til skjer, en skade på brillene.

 

  1. Utredning

– Vi undersøker hele øyet systematisk. Selv når vi raskt finner en grunn, gjennomfører vi hele undersøkelsen etter internasjonale standarder, for å være helt sikre på at vi ikke overser noe. Macula og synsnerven undersøkes med OCT, en bildeundersøkelse tilsvarende MR eller ultralyd. Vi ser på synsnerven fra øyet og bakover. Vi ser etter grå stær og infeksjoner, og sjekker pupillreflekser og sikrer oss at det ikke er snakk om svulst.

 

Tåkesyn kan som regel behandles effektivt. Det er sjelden stor fare for varige skader om årsaken oppdages fort. Men fordi det i noen tilfeller er alvorlig, er det viktig å få en greie på årsaken slik at man kan handle i tide.

– Generelt er det alltid viktig å komme seg til en undersøkelse så raskt som mulig om synet ditt endrer seg brått, sier Parissi.

På tide å undersøke øynene?

Handlekurv