Sorte fluer eller grå flytere på synet

Sorte fluer eller grå flytere på øyet er som regel ufarlige selv om de kan være plagsomme. Men av og til er de symptomer på at noe er galt.

På dataskjermen kan prikker av skitt være irriterende. Heldigvis er løsningen ikke mer komplisert enn et lite tørk med fille eller fingerneglen. Når prikkene er der uansett hva du ser på er det litt verre.

Noen beskriver det som sorte fluer eller grå flytere, andre som tråder, eller en kombinasjon av disse. Du ser dem gjerne best når du ser på en hvit vegg eller en annen lys overflate. Noen ser også skygger, eller opplever lysglimt eller lyn.

Hvor kommer fluene fra?

Prikker og lysglimt kan ha flere ulike forklaringer. Noen er harmløse og blir borte av seg selv, men de kan også være symptomer på skader som kan bli verre og i verste fall permanente.

Sorte fluer eller grå flytere kan være plagsomme. I verste fall kan de også være symptom på skader i øyet.
Grå flytere. Sorte fluer eller grå flytere er normalt ufarlig uten andre symptomer. Men av og til er det første tegn på at noe er galt.

– Ikke få panikk

Optometrist Eric Parissi i Lavista sier prikker og flytere som regel ikke er tegn på noe alvorlig, og at de mer alvorlige årsakene kan behandles.

– Om prikkene holder seg på samme sted i synsfeltet, altså holder seg i ro når blikket er i ro, er det som regel rester av celler på hornhinnen eller linsen. De forsvinner eller blir mindre av seg selv.

Det skjer fordi hjernen lærer seg å overse dem.

 

Sorte fluer eller grå flytere i bevegelse

Om flyterne, fluene eller trådene beveger seg selv om du fester blikket kommer de derimot fra glasslegemet. Det kan være ufarlige fortetninger. Men det kan være mer alvorlig.

– Uten andre symptomer er det helt normalt og ufarlig. Men om de blir betydelig flere på ett øye, og om du i tillegg opplever lysglimt som vedvarer kan det noen ganger dreie seg om en rift på netthinnen. Det kan potensielt ganske raskt føre til at netthinnen løsner, sier Parissi.

Andre symptomer på løs netthinne beskrives gjerne som en rullgardin eller en skygge over deler av synsfeltet.

– Er du raskt inne til undersøkelse hos optometrist eller øyelege, vil den som regel kunne behandles uten synsskader, beroliger Parissi.

 

Vanskelig å beskrive

Synsforstyrrelser er ofte vanskelig å finne ut av på egenhånd eller gjennom nettsøk. Folk bruker gjerne helt ulike ord for å beskrive de samme symptomene.

– Det finnes et utall ulike måter å forklare hver synsforstyrrelse. Men vi som jobber med å diagnostisere har hørt de fleste før, så vi forstår som regel ganske raskt hva pasienter beskriver. Ring om du er usikker, oppfordrer Parissi.

På tide å undersøke øynene?

Handlekurv