Hvem kan ta laseroperasjon?

Hvam kan ta laseroperasjon for å bli kvitt brillene, spør folk. «Alle kan bli brillefri», pleier vi å svare.
Hvem kan ta laseroperasjon, spør mange. Men laser er langt i fra den eneste veien til perfekt syn. Spør oss heller hvordan vi kan fri deg fra briller.

Mange spør, og enda flere lurer uten å spørre. Hvem kan ta laseroperasjon?

Det korte svaret er: Så å si alle.

Det lange svaret er at laser ikke er den eneste veien til perfekt syn uten briller og linser. Det er sant at noen har for tynne hornhinner eller synsfeil det er vanskelig å korrigere med laser. Laseren reparerer heller ikke alderslangsynthet. Så hvorfor er svaret «alle» på spørsmålet «hvem kan ta laseroperasjon»?

Flere metoder

Fordi selv om laser har blitt det vanlige ordet for synskorrigerende kirurgi, brukes det i dag flere ulike metoder for å korrigere syn. Derfor kan svaret på om du kan ta laser være «nei», mens svaret på om du kan få perfekt syn som regel er «ja».

Ulikt syn, ulike øyene, ulike metoder

Når du utredes for synskorrigerende kirurgi er det flere ting som må avklares. Blant dem er:

• Tykkelsen på hornhinnene

• Avstanden mellom de ulike delene av øyet

• Hva slags type synsfeil du har

Denne delen av undersøkelsen er den samme som ved en vanlig synstest. Om forholdene ligger til rette for det kan du sendes videre til laseroperasjon.

Dersom dine øyne ikke egner seg for laser vil to andre metoder fange opp de aller fleste.

Er du over 45 kan du få ny linse, som korrigerer alderslangsynthet og alle andre synsfeil med det samme. Operasjonen sikrer deg også mot grå stær resten av livet.

Er du under 45 år, men ikke kan få laseroperasjon kan du få en tilleggslinse. Den skreddersys slik at den korrigerer alle synsfeil du måtte ha.

Hvem kan ta laseroperasjon?

– Lavista følger strenge etiske regler, og klargjør aldri pasienter for operasjon om det er tvil om inngrepet kan gjennomføres. Om vi ikke er trygge på at resultatet blir bra sier vi nei. Sannheten er at vi likevel kan si ja til nesten alle, sier Eric Parissi, optometrist hos Lavista på Romerike og Bjørkelangen.

Han forteller at unntakene stort sett er:

• Gravide og ammende

• Personer under 18 år

• Pasienter med øyeskader eller øyesykdommer

• Personer med ustabilt syn.

– Så spørsmålet er egentlig ikke «hvem kan ta laser». Spørsmålet er hvilken metode som er best for å gi deg perfekt syn, forklarer han.

Har du spørsmål angående laser eller andre måter å korrigere synet? Ring Lavista på 63890590.

På tide å undersøke øynene?

Handlekurv