Mange sliter på ett eller annet tidspunkt røde, rennende eller såre øyne. Som regel helt ufarlig, men vedvarer det bør du kontakte øyelegen din.
Øyekatarr, også kalt konjunktivitt, er en betennelse i den tynne slimhinnen som dekker innsiden av øyelokkene og det hvite på øynene dine. Det hvite kalles konjuctiva, derav navnet på tilstanden.
De aller fleste av oss opplever en eller annen form for øyekatarr i løpet av livet, og som regel går det over av seg selv etter en ukes tid. Samtidig må man være oppmerksom på at om du sliter med røde eller såre øyne, kan det være tegn på mer problematiske øyeproblemer som hornhinneinfeksjoner eller betennelse i øyet. Hvis øyet er rødt, rennende og mildt sårt uten smerter, er det mest sannsynlig en øyekatarr. Det er harmløst.
Dette er symptomene
Vanlige symptomer på øyekatarr er rennende, røde, milde såre øyne. Katarren, eller betennelsen, gir irritasjon og ofte en stikkende og mild brennende følelse. For noen kan det oppleves som å ha sand på øynene.
Opplever du smerter på innsiden av øyet, at lys gir smerter i øyet, at du er betydelig ømfintlig for lys må du ta kontakt med en øyespesialist. Disse symptomene kan skyldes mer alvorlige tilstander. Ta kontakt med oss i dag for en undersøkelse om du opplever dette.
Hvorfor får man øyekatarr?
Øyekatarr kan skyldes både bakterier eller virus, men slimhinnen kan også bli irritert av allergi mot pollen eller husstøvmidd. Eksponering for visse typer kjemikalier, eller irritasjon fra kontaktlinsene kan være andre årsaker. Personer, spesielt voksne, med veldig tørre øyne har også økt risiko for øyekatarr.
Om du i løpet av symptomfasen opplever hvitt eller gult puss fra øynene, som gjerne gir skorper når du sover, har du mest sannsynlig en bakteriell infeksjon.
Øyekatarr forårsaket av virus og bakterier smitter lett og er derfor vanlig blant skolebarn.
Slik behandles øyekatarr
Øyekatarr som skyldes vanlige forkjølelsesvirus finnes det ingen behandling mot og går over av seg selv. Men det kan enkelte ganger ta opp til flere uker.
Bakteriell øyekatarr går også som oftest over av seg selv, men har du mye ubehag kan legen din forskrive en antibiotikakur i form av dråper eller øyesalve for at det skal gå fortere over samt at du smitter færrest mulig av de rundt deg.
Ved allergiske øyekatarr hvor øynene klør er antihistaminer primærbehandlingen. Disse legemidlene finnes i både dråpeform og som tabletter.
Vær oppmerksom på allergier
Om du får lignende symptomer som øyekatarr på samme tid hvert år, gjerne i forbindelse med vår eller sommer, kan det skyldes pollenallergi. Da anbefales et besøk til fastlegen for å avdekke om dette kan være årsaken til øyeproblemene.
Kontakt oss i dag
Nøl heller ikke med å ta kontakt med oss i Lavista for en grundig øyeundersøkelse, så kan vi sammen finne ut av hva som forårsaker dine såre eller røde øyne.