lysglimt-paa-oyet

Opplever du lysglimt på øyet?

Fra tid til annen opplever enkelte lysglimt, prikker eller små uroligheter på øyet og i synsfeltet. Noen typer er helt ufarlig, og andre kan bety at du må til nærmere undersøkelse.

Opplevelsen av lysglimt på øyet kan komme av flere årsaker, og er ikke uvanlig. Som oftest ser du dem ekstra godt i mørket. Oppstår de i mønstre eller i sikk-sakk i noen få minutter, kan det skyldes migrene. Men, av erfaring vet vi at de fleste lysglimt oppstår ved at geleen (glasslegemet) i øyet gnir eller trekker i netthinnen. Prikkene oppstår i glasslegemet som fyller øyets indre og merkes godt når man ser på en hvit overflate.

Hvor kommer slike lysglimt fra?

Prikker og lysglimt kan ha flere ulike forklaringer. Noen er harmløse og blir borte av seg selv, men de kan også være symptomer på skader som kan bli verre og i verste fall permanente.

lysglimt-kan-utloses-av-migrene

Prikker og flytere er som regel ikke tegn på noe alvorlig, og de mer alvorlige årsakene kan behandles. Om prikkene holder seg på samme sted i synsfeltet, det vil si at de holder seg i ro når blikket er i ro, er det som regel rester av celler på hornhinnen eller linsen. De blir mindre eller forsvinner av seg selv. Rett og slett fordi hjernen lærer seg å overse dem.

Flyterne beveger seg

Om prikkene, flyterne eller trådene beveger seg selv om du fester blikket kommer de derimot fra glasslegemet på øyet. Som regel helt ufarlig, men kan i enkelte tilfeller også være symptomer på noe mer alvorlig.

Om du opplever lysglimt som vedvarer kan det noen ganger dreie seg om en rift på netthinnen. Det kan potensielt føre til at netthinnen løsner, og det må behandles ganske raskt.

Opplever du at lysglimtene på det ene øyet vedvarer, er økende og kombinert med særlig merkbare sorte prikker og krøller som flyter i synsfeltet, er tiltakende eller beveger seg selv når du fester blikket på et fast sted, anbefaler vi at du bestiller en test hos oss slik at vi kan undersøke det nærmere.

Les mer om våre kliniske undersøkelser av øyet ditt her

Symptomer på løs netthinne beskrives gjerne som en rullgardin eller en skygge over deler av synsfeltet. Er du raskt inne til en undersøkelse hos oss, vil vi som regel kunne behandle skader og i dette tilfellet få gjort noe med det i riktig tid.

Utfordrende å beskrive

Synsforstyrrelser er ofte vanskelige å finne ut av på egenhånd eller gjennom å søke på nettet. Vi ser at folk gjerne bruker ulike ord for å beskrive de samme symptomene. Vær trygg på at vi som jobber med å diagnostisere har hørt de fleste beskrivelsene før, og vi forstår som regel ganske raskt hva pasientene våre beskriver. Er du usikker, ta kontakt med oss i dag.

Uansett anbefaler vi deg alltid å nevne denne typen forstyrrelser når du besøker optikeren din, slik at potensielt alvorlige tilstander kan avdekkes så tidlig som mulig. Da kan optikeren din henvise deg videre til en øyespesialist for å avdekke eventuelle skader. Slike undersøkelser utfører vi daglig.

 

På tide å undersøke øynene?

Handlekurv