Ny behandling ved tørr forkalkning med Valeda lysbehandling (fotobiomodulering) tilgjengelig via Lavista

Hvordan virker Valeda?

Valeda sender lys i spesifikke bølgelengder som absorberes av cellene i netthinnen. Valeda er vist i vitenskapelige studier å bedre synet og får tørre AMD-forandringer til å gå tilbake. Ingen av deltakerne fikk bivirkninger. Valeda er derfor godkjent som medisinsk behandling av EMA (EUs legemiddel- og medisinske behandlingsmyndighet) og har vunnet to innovasjonspriser. Siden januar-20 har Øyehelseklinikken som den første i Skandinavia startet behandling mot tørr AMD med Valeda lysterapi. Behandlingen må gjentas 9 ganger i løpet av 3-4 uker.

 

Hvor ofte tas behandlingen?

Gjeldene anbefalinger er 9 behandlinger fordelt på 3-4 uker. Man anbefaler ikke mer enn tre behandlingsøkter per uke, og ikke mer enn én behandlingsøkt i løpet av 24-timer. Hvis du går glipp av en behandlingsøkt, anbefales det at du tar igjen den tapte økten i løpet av behandlingsperioden på 3-4 uker.

 

Virker Valeda alltid?

Valeda virker ikke hos de som har langtkommet AMD hvor synet allerede er alvorlig svekket. Derfor gjør vi alltid en grundig øyeundersøkelse først for å finne ut om Valeda er en egnet behandling for den enkelte. Valeda virker etter første behandlingsserie i ca 80 % av tilfellene. De som har en liten effekt etter første behandlingsserie på 9 behandlinger kan forvente bedre effekt dersom behandlingen gjentas etter 6 mnd. De som har en god effekt bør vedlikeholde behandlingen med en ny serie etter 6 mnd. Dersom det ikke er noen virkning av første behandlingsserie anbefales det ikke å fortsette.

 

Hvordan måler vi effekt av Valeda?

Vi måler effekten på synet, og man kan forvente å se bedre enn før etter en serie med behandlinger. Vi måler den også ved å ta bilde av netthinnen og se om AMD-forandringene har gått tilbake.

 

Har Valeda forebyggende effekt?

Ja, ved å fortsette med Valeda er det sannsynlig at man holder AMD på et tidligere stadium og derfor bevarer synet.

 

Finnes det flere råd for å forebygge utvikling av AMD?

Ja, ved å ta en viss type kosttilskudd (PreserVision), ved å unngå røyking og ved å forebygge hjerte-karsykdom.

 

Hvem egner seg IKKE for Valeda-behandling?

Valeda har ikke blitt testet på pasienter med kjente reaksjoner på lyseksponering. For sikkerhets skyld bør pasienter ikke behandles med Valeda dersom de har en sykehistorie med forstyrrelser i sentralnervesystemet som utløses av lys.(f.eks. epilepsi, migrene). Pasienter må si ifra til øyelegen dersom de har benyttet fotosensibiliserende legemidler i 30 dager før planlagt behandling (f.eks. hudkremer, kosmetiske injeksjoner).

 

Hva innbefatter behandling med Valeda? Må jeg gjøre noe for å forberede meg?

Hvis du bruker briller eller kontaktlinser, vil du bli bedt å fjerne dem før behandlingen.

Du vil ikke få pupilleutvidende øyedråper før Valeda-behandlingen. Du vil sitte på en

behagelig måte foran apparatet Valeda Light Delivery System (Valeda

lysleveringssystem). Personen som administrerer behandlingen vil veilede deg

gjennom hvert skritt under behandlingen, som tar mindre enn 5 minutter. Behandling

av begge øynene vil ta under 10 minutter.

 

Hvilke potensielle bivirkninger er forbundet med Valeda-behandlingen?

Vi kjenner ikke til bivirkninger ved Valeda fordi ingen av pasientene i forskningsstudiene har fått bivirkninger. Fotobiomodulering er brukt til behandling av mange ulike sykdommer og plager gjennom flere tiår uten at alvorlige bivirkninger er rapportert.

 

Hva kan jeg forvente under og etter Valeda-behandlingen?

Det er velkjent at sterkt lyst kan produsere et etterbilde. Et annet navn for dette fenomenet er fotostress, der cellene som ”ser” en bestemt farge  blir utmattet. Det kan ta noen

minutter å overkomme fotostress etter behandling. For eksempel, hvis du ser på et rødt lys vil røde farger blekne etter en behandling og du vil se mer av den motsatte fargen (f.eks. grønn). Dette fenomenet kan ses umiddelbart etter behandlingen, men vil normaliseres etter et par minutter. Du vil være i stand til å delta i normale aktiviteter etter behandlingen.

 

Hva om jeg har grå stær?

Pasienter kan gjennomføre Valeda-behandling hvis de har grå stær.

På tide å undersøke øynene?

Handlekurv