sløret blikk, grå stær, litt som et fossefall

Har du sløret blikk? Kanskje det er grå stær

Grå stær er øyesykdommen som er verdens vanligste årsak til blindhet. Den er karakteristisk i sin framtoning, da langtkommet grå stær kan ses som et grått lag på øynene. Heldigvis kan sykdommen enkelt fikses med en velprøvd operasjon.

Sløret blikk

Øyelinsene dine består i stor grad av vann og kollagen (en type protein). Strukturen i kollagenet er satt sammen på en måte som gjør linsen gjennomsiktig og klar, så lyset kan slippe inn. Men ettersom du blir eldre, kan kollagenet klumpe seg sammen og gjøre linsen blant annet tykkere, mer gul i fargen og mindre gjennomsiktig. Dette kalles grå stær, eller katarakt. Med tiden blir linsen mer og mer dunkel, og synet blir dermed gradvis dårligere og dårligere. Du får rett og slett et sløret blikk, eller tåkesyn om du vil. Ordet “stær” kommer av gammeltysk “starr” som betyr “stiv”. Ordet katarakt betyr fossefall, og noen kan kanskje oppleve tilstanden som å se som gjennom et fossefall.

Tegn på grå stær

Så hva er symptomene? Denne tilstanden kommer sjelden akutt, med mindre du har fått en skade på øyet eller har opplevd gjentatte infeksjoner på regnbuehinnen. Symptomene kommer gradvis og er smertefrie. Typiske tegn er at synet blir mer tåkete, man blir mer sensitiv for lys og kan oppleve å se “glorier” eller reflekser rundt lyskilder. Det kan bli vanskelig å se kontraster og nattsynet blir svekket. Farger kan oppleves som falmende og matte. Sykdommen er udramatisk fordi den skader ikke øyene, men den kan påvirke livskvaliteten betydelig dersom det går for langt før du gjør noe med det. Hvis man ikke får behandling, fører grå stær til blindhet til slutt. Men ikke fortvil! Sykdommen kan behandles!

Påvisning og behandling

Påvisning av grå stær er veldig enkelt, raskt og smertefritt. Og hos oss i Lavista diagnostiserer vi tilstanden nesten daglig. Om den generelle helsetilstanden er ok, blir man tilbudt henvisning til operasjon. En slik operasjon gjennomføres mange ganger hver dag hele året, og er en svært velprøvd og trygg prosedyre. Under operasjonen fjerner vi den “tåkelagte” linsen, og erstatter den med en kunstig en. Du kan velge mellom standard implantater (slik det offentlige bruker) eller mer avanserte implantater, spesialtilpasset ditt øye, som resulterer at en blir totalt brillefri (dette tilbyr ikke det offentlige). Inngrepet tar cirka 12 minutter per øye og er helt smertefritt. Og de aller fleste får synet helt tilbake! 

Kan jeg forebygge grå stær?

Grå stær
80% av alle over 70 år har en viss grad av grå stær.

Grå stær er i stor grad en aldersbetinget tilstand, og 80% av alle over 70 år blir i større eller mindre grad rammet. Men det finnes tiltak du selv kan gjøre for å forebygge utviklingen. For eksempel har personer som røyker dobbelt så stor risiko for å få grå stær enn ikke-røykere. Dette er fordi røyk svekker blodomløpet, som fører til at øynene, som krever stor blodtilførsel, blir skadelidende. I tillegg er det viktig og til enhver tid ha riktig inntak av C-vitaminer, da dette kan være forebyggende for visse typer grå stær. Også: Å utsette øynene sine for uv-stråling (sollys) har også vist seg å øke risikoen for grå stær. Med andre ord: bruk solbriller!

Obs! Om du opplever tåkesyn er det viktig å ta kontakt med lege snarest mulig, da dette også kan være symptom på andre, mer alvorlige tilstander.

På tide å undersøke øynene?

Handlekurv